Definicja Pousse-Cafe. Czym jest i efektowny drink, który tworzy swoistą "tęczę w kieliszku.

pousse cafe co to jest

Czy przydatne?

Definicja Cafe Pousse

Co to znaczy POUSSE-CAFE: To jest nadzwyczajnie barwny i efektowny drink, który tworzy swoistą "tęczę w kieliszku". Akcent doboru warstw nie jest położony na smaku, ale nastawiony na skutek kolorystyczny. Warstwy układa się kolejno od najcięższej, którą przeważnie stanowi syrop owocowy, etapowo aż do najlżejszej, którą zwykle jest lekka, naturalna wódka o złocistym kolorze. W najwyższym stopniu dostępne tego typu napoje składają się z 5 do 7 warstw i serwuje się je w wydłużonym kieliszku likierowym, o pojemności 25-40 ml. Wykonanie tego drinka wymaga istniej wirtuozerii barmańskiej. Należy komponować go ostrożnie i rozważnie, uwzględniając ciężar właściwy poszczególnych ingrediencji. Jest kilka sposobów na przygotowanie tego wykwintnego drinka: poszczególne składniki nalewa się do szkła po wybrzuszonej części łyżeczki, którą trzyma się adekwatnie nisko, tak, by spływające z niej po szkle alkohole łagodnie układały się na poprzednio umieszczonej już warstwie z roboczego, małego kieliszka, który umieszcza się pod kątem 90°, przelewa się każdy ze składników osobno, do takiego samego, przechylonego naczynia przeznaczonego na drinka, ze specjalnym zwróceniem uwagi na to, aby składniki spływały łagodnie po szkle poszczególne składniki nalewa się do docelowego naczynia bardzo ostrożnie, po wewnętrznej ściance kieliszka, używając w tym celu łyżeczki Przepis na wykonanie tego drinka może być następujący: pierwszą warstwę stanowi czerwony, zielony albo żółty syrop owocowy, w dalszym ciągu dodaje się po kolei likiery o malejącej gęstości, a na górę najlżejsze alkohole, czyli brandy, calvados, koniak. Skutek tęczówki można zwiększyć zapalając ją niebieskim płomieniem. Napój ten spożywa się bardzo wolno, pijąc warstwami, wg uznania poprzez rurkę plastikową

Definicja pousse l'amour:
Co to jest pochodzi z języka francuskiego i znaczy "po miłości". Ten namiętny trunek jest swego rodzaju odmianą Knickebein, jedyna różnica bazuje na tym, że serwowany jest on w trójkątnym kieliszku do POUSSE-CAFE.
Definicja Pepermint:
Co to jest objętość alkoholu 30-35%, miętowy likier z dodatkiem olejku miętowego POUSSE-CAFE.
Definicja Przyrządzanie w mikserze:
Co to jest w mikserze - jest szczególnym metodą, który stosujemy gdy chcemy pokruszyć na drobno lód bądź dostać drink o konsystencji zmrożonego sobetu. Przyrządzane w ten sposób są drinki frozen POUSSE-CAFE.
Definicja Proces produkcji wina:
Co to jest otrzymywanym poprzez fermentację alkoholową winogron albo moszczu gronowego (wino gronowe) lub owoców albo moszczu owocowego (wino owocowe), co określane jest mianem winifikacji. Bardzo regularnie POUSSE-CAFE.
Definicja Proces Produkcji Piwa:
Co to jest alkoholowym napojem otrzymywanym z przefermentowanej brzeczki piwnej nastawnej, przygotowanej do słodu i chmielu albo z dodatkiem ekstraktu chmielowego, czasem również surowców niesłodowanych POUSSE-CAFE.

Czym jest pousse-cafe znaczenie w Słownik definicji na P .

  • Dodano:
  • Autor: