Co to znaczy JAK TO SIĘ ZACZĘŁO: Już w starożytnym Egipcie, Gracji i Rzymie na dworach władców, kapłanów i możnych panów pojawiły się osoby, które pełniły posługi w dziedzinie opieki nad trunkami i ich nalewania. Jednak trudno aby było ich nazywać barmanami. Dopiero w XIV pierwsze funkcje barmana spełniali oberżyści, właściciele oberż, karczm. W tym czasie w Anglii powstawały pierwsze puby, stając się doskonałym miejscem spotkań. Ze spotkaniami i alkoholem wiązały się z liczne awantury. Przez wzgląd na tym oberżyści chcąc oddzielić siebie i kredens z napojami od podpitych klientów zaczęli montować bariery. Bariera błyskawicznie stała się ladą barową, za którą obsługiwał gości szczególny pracownik. Z czasem oberże, karczmy zaczęto nazywać barami, a pracujących za ladą nazwano bartenderami. Jednak trzeba było jeszcze poczekać cztery stulecia zanim historia zapisała w swych kartach nazwisko pierwszego barmana. Był nim Jerry Thomas - prekursor światowej miksologii i barman wszechczasów. Zasłynął wykreowanym poprzez siebie w 1862 roku w San Francisco cocktailem Blue Blazer, który z racji na sposób przyrządzenia do dzisiaj jest jeden z w najwyższym stopniu widowiskowych. Jerry Tomas jako pierwszy przyrządzając cocktaile żonglował i podrzucał sprzętem barmańskim. Robił to przy tym błyskawicznie, sprawnie i z niezwykłą elegancją. Niestety nie miał po sobie zbyt wielu naśladowców, którzy aby rozwijali jego sztukę barmańską. Wreszcie w latach osiemdziesiątych XX wieku mistrz doczekał się godnego następcy i kontynuatora swojego oryginalnego stylu pracy. To John Bandy - jeden z najlepszych amerykańskich barmanów. Jednak to dopiero video "Cocktail" z udziałem Toma Criusa i Bryana Barowna spopularyzował na cały świat żonglowanie sprzętem barmańskim i butelkami, które zaczęto nazywać stylem wolnym, odmiennie flair. Styl flair stał się na tyle widowiskowy i dostępny, iż barmana nie tylko zaczęto postrzegać jako sprzedawcę za ladą, lecz również jako showmana i zawodnika. Na zachodzie profesjonalni barmani zaczęli się cieszyć coraz większym prestiżem, a niektórzy z nich są wręcz uważani za gwiazdy. Dzisiaj barmanów wspierają liczne stowarzyszenia. Największym i w najwyższym stopniu prestiżowym z nich jest Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (International Bartenders Association - IBA) założone w 1951 roku w the Grand Hotel, które skupia barmanów z pięćdziesięciu dwóch krajów. W Polsce podobną funkcje sprawuje Stowarzyszenie Polskich Barmanów założone w 1990 roku poprzez Zdzisława T. Nowickiego, guru polskiego barmaństwa. Z racji na szeroki zakres obowiązków można śmiało powiedzieć, iż barman jest człowiekiem organizacją. Zajmuje się kompleksową obsługą klienta. Barman podaje potrawy i miksuje drinki i napoje, przygotowuje sale i bar do obsługi kelnerskiej, nakrywa stoły zastawą stołową w ramach przygotowania dań do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i złożonego zamówienia i sprawuje funkcje kelnerskie na sali i salach bankietowych przyjmując i rejestrując zamówienia, pobierając potrawy i napoje z kuchni i bufetów. Udziela także ważnych informacji konsumentom dotyczących opracowanych jadłospisów, wartości kulinarnych potraw i sposobów ich przyrządzania, doradza odpowiedni zbiór potraw i napojów w zależności od wymogów dietetycznych konsumenta i jego przyzwyczajeń. Informuje o specyfice prowadzonej kuchni regionalnej. Do obowiązków barmana trzeba również zaliczyć prowadzenia dokumentacji sprzedaży
- Definicja Jack Rose:
- Co to jest short drink wykreowany w Nowym Jorku między rokiem 1900 a 1910 i skomponowany dla gangstera i nałogowego gracza w kasynie Jacoba Rosenzweiga, którego w środowisku nazywano Bald Jack Rose. Wg innej jak to się zaczęło co znaczy.
- Definicja Jagermeister:
- Co to jest objętość alkoholu 35%, niemiecki likier ziołowo-korzenny, otrzymywany z 56 ziół, korzeni i owoców z całego świata, dojrzewa powyżej rok w dębowych beczkach jak to się zaczęło krzyżówka.
- Definicja Jaki Powinien Być Barman:
- Co to jest zostać dobrym barmanem powinien w pierwszej kolejności posiadać odpowiednie cechy osobowościowe. To one mają magnetyczną moc, które sprawiają, iż klienci przychodzą z coraz większą przyjemnością i jak to się zaczęło co to jest.
- Definicja Jamaica Rum:
- Co to jest objętość alkoholu 38%, naturalna wódka wytrawna, pozyskiwana raczej z melasy i piany z soku trzciny cukrowej o dużej ilości ekstraktu, dojrzewa 3-10 lat w beczkach po bourbonie jak to się zaczęło słownik.
- Definicja Julep:
- Co to jest wykwintnego long drinka pochodzi od perskiego gul-ab albo arabskiego julab, co znaczy "słodki napój - ulep". Jest nadzwyczajnie dostępny w Anglii i USA, gdzie jego znajomość sięga XVIII jak to się zaczęło czym jest.
Czym jest Jak to się zaczęło znaczenie w Słownik definicji na J .