Definicja Typologia Wódki. Czym jest można zamknąć w jednym, krótkim zdaniu: WÓDKA to wodny roztwór.

typologia wódki co to jest

Czy przydatne?

Definicja Wódki Typologia

Co to znaczy TYPOLOGIA WÓDKI: Rozmaitość i bogactwo wódek można zamknąć w jednym, krótkim zdaniu: WÓDKA to wodny roztwór spirytusu etylowego, mogący zawierać swoje albo dodane składniki smakowo-zapachowe. Jednak gdy pisze się o wódkach wylewność jest wskazana. WÓDKI CZYSTE Wytrawne napoje alkoholowe, sporządzane ze spirytusu rektyfikowanego rozcieńczonego uzdatnioną wodą, zwykle uszlachetniane przez obróbkę węglem czynnym. Do ich produkcji używa się różnego rodzaju spirytusu: ziemniaczanego, melasowego, zbożowego, winnego i różnych jego jakości: zwyczajny, wyborowy, luksusowy. Ich moc oscyluje w granicach od 38% do 75%. Produkcja wódek czystych w państwach zachodnich rozpoczęła się dopiero po II wojnie światowej, w latach 50. WÓDKI GATUNKOWE Wytrawne napoje alkoholowe, sporządzane ze spirytusu rektyfikowanego albo surowego uszlachetnianego poprzez leżakowanie i rozcieńczonego wodą, do którego dodaje się zapachowo-smakowe substancje aromatyczne (soki i nalewy owocowe i ziołowo-korzenne; spirytusy owocowe - jabłkowy, śliwkowy, winny, wiśniowy; naturalne olejki eteryczne, spirytusy zbożowe - jęczmienne, kukurydziane, ryżowe, żytnie), a niekiedy także cukier, karmel, kwas cytrynowy; mogą być zabarwione bądĽ bezbarwne. Ich moc oscyluje w granicach od 20% do 70%. Stanowią one największą grupę pośród wódek. W ich skład wchodzą: - naturalne wytrawne straight - łatwe - naturalne wytrawne blended - mieszane - wódki gatunkowe zwyczajne (wytrawne stołowe, półwytrawne, półsłodkie, słodkie, likiery, kremy, niskoprocentowe). naturalne wytrawne łatwe - wódki gatunkowe naturalne, a więc jednolite, określane są jako łatwe - straight, ich fundamentalnym składnikiem jest dojrzały spirytus surowy (leżakowany), owocowy (armagnac, brandy, calvados, cognac, kirsch-wasser i tak dalej), zbożowy (starka, whiskey), arakowy, rumowy, tequilowy naturalne wytrawne mieszane - mieszaniny jednej albo kilku prostych wódek naturalnych i spirytusu rektyfikowanego, niekiedy z dodatkiem komponentów smakowo-zapachowych, ustala się jako mieszane - blended. wytrawne stołowe - wytwarzane są ze spirytusu rektyfikowanego zwykłego albo wyborowego, mogą zawierać bonusy smakowo - zapachowe, spirytusy owocowe, zbożowe albo szczególne, zawierają do 50g.l ekstraktu ogólnego półwytrawne - zawierają od 51 do 120 g/l ekstraktu ogólnego półsłodkie - zawierają od 121 do 220 g/l ekstraktu ogólnego słodkie - zawierają od 221 do 330 g/l ekstraktu ogólnego likiery - słodkie i gęste wódki gatunkowe, ustalenie to nie jest jednoznaczne, a jego charakterystyka jest uwarunkowana geograficznie. Zawierają ponad 330 g/l ekstraktu ogólnego. Z racji na rodzaj użytych surowców możemy dzielić je na: - likiery korzenno-ziołowe: sporządzone przy zastosowaniu aromatycznych ziół i korzeni. - likiery cytrusowe: sporządzane na dwa metody: te droższe i delikatniejsze - z użyciem destylatów cytrusowych i tańsze - przy wykorzystaniu nalewów na skórki cytrusowe albo naturalnych olejków. - likiery owocowe - sporządzane z soków owocowych (na przykład wiśniowy, jeżynowy, z czarnej porzeczki) - likiery o swoistym smaku charakterystycznym dla podstawowego surowca, z którego są wytwarzane i wykazujące właściwości zapachowo-smakowe tego surowca (na przykład kminkowy, anyżowy, kakaowy, kawowy, miętowy, miodowy czy waniliowy i in.) kremy - mają półpłynną konsystencję, są zemulgowane, bardzo gęste i słodkie z sporą zawartością cukru o niewielkiej mocy. O zawartości ponad 400 g/l ekstraktu ogólnego. Wyróżniamy: - kremy zwyczajne: spora gęstość trunku jest rezultatem znacznego dodatku cukru - kremy emulsyjne: mają konsystencję półpłynnej masy, z dodatkiem żółtek jaj, czasami mleka albo śmietanki. niskoprocentowe - coctaile o mocy nie przekraczającej 25% alkoholu i zawartości 400g/l ekstraktu

Czym jest Typologia wódki znaczenie w Słownik definicji na T .