Definicja Typologia Piwa. Czym jest light) - o zawartości ekstraktu z beczki wyjściowej (przed.

typologia piwa co to jest

Czy przydatne?

Definicja Piwa Typologia

Co to znaczy TYPOLOGIA PIWA: Podział piw: jasne lekkie (light) - o zawartości ekstraktu z beczki wyjściowej (przed fermentacją) 5-10% wagowych i zawartości alkoholu 2,3-4,7% objętościowych jasne pełne (full light) - 10,1-15% wagowych ekstraktu i 3,5-7% objętościowych alkoholu, pośród których w najwyższym stopniu dostępne są typu eksportowego (12,5% wagowych ekstraktu i 4,5-5,7% objętościowych alkoholu) jasne silne (full bodied) - nazywane są również krzepkimi, 15-20% wagowych ekstraktu i 7-8,4% objętościowych alkoholu ciemne pełne - 7-15% wagowych ekstraktu i 2,5-6,5% objętościowych alkoholu ciemne silne - 15-22% wagowych ekstraktu i 5-9,5% objętościowych alkoholu. Charakterystyka piw jasnych: To są piwa o swoistym, lekko bądĽ intensywnie chmielowym zapachu i charakterystycznym smaku, od lekko do wyraĽnie gorzkiego, bez obcych posmaków ani zapachów. Cechuje je goryczka chmielowa od łagodnej do intensywnej. Kiedy poddaje się je filtrowaniu są klarowne, bez zwiesin i osadów, z połyskiem; u niefiltrowane dopuszczalna jest opalizacja i osad drożdżowy na dnie butelki. Mają barwę od słomkowozłotej do ciemnozłotej. Gdy przelewa się je z beczki albo butelki do naczynia otwartego, powinno wykazać dobre nasycenie dwutlenkiem węgla, charakteryzujące się wydzielaniem drobnych pęcherzyków dwutlenku węgla, a przy próbie smakowej winno być odczuwalne szczypanie w język. Przelanie z beczki albo butelki do otwartego naczynia degustacyjnego z wysokości około 20 cm od dna naczynia, powinno tworzyć gęstą pianę utrzymującą się przynajmniej 3 min. Charakterystyka piw ciemnych: To są piwa o swoistym, słomkowo-chmielowym zapachu i charakterystycznym smaku: słodowym, karmelowym, lekko gorzkim, bez obcych posmaków ani zapachów. Cechuje je goryczka chmielowa od lekkiej do bardzo wyraĽnej. Powinny być klarowne i bez zawiesin. Mają barwę od brązowej do ciemnowiśniowo-brązowej. Gdy przelewa się je z beczki albo butelki do naczynia otwartego, powinno wykazać dobre nasycenie dwutlenkiem węgla, charakteryzujące się wydzielaniem drobnych pęcherzyków dwutlenku węgla, a przy próbie smakowej winno być odczuwalne szczypanie w język. Przelanie z beczki albo butelki do otwartego naczynia degustacyjnego z wysokości około 20 cm od dna naczynia, powinno tworzyć gęstą, białą pianę z lekkim odcieniem brązowym, utrzymującą się przynajmniej 2 min. Piwo utrwalone - wykazuje przedłużoną trwałość fizykochemiczną i mikrobiologiczną, dzięki wykorzystaniu mechanizmów technologicznych, takich jak: stabilizacja, mikrofiltracja albo pasteryzacja. Należy przechowywać je w temp. 2-16°C. Trwałość kontraktowana w umowie to minimum 30 dni. Piwo nieutrwalone (żywe) - nie jest poddawane żadnym dodatkowym zabiegom przedłużającym jego trwałość. Należy je przechowywać w temp. 2-10°C. Trwałość kontraktowana w umowie, to minimum 10 dni. Piwo bezalkoholowe - posiada zawartość alkoholu do 1,2% objętości

Czym jest Typologia piwa znaczenie w Słownik definicji na T .