Definicja Proces Produkcji Wina. Czym jest otrzymywanym poprzez fermentację alkoholową winogron.

proces produkcji wina co to jest

Czy przydatne?

Definicja Wina Produkcji Proces

Co to znaczy PROCES PRODUKCJI WINA: Wino jest napojem otrzymywanym poprzez fermentację alkoholową winogron albo moszczu gronowego (wino gronowe) lub owoców albo moszczu owocowego (wino owocowe), co określane jest mianem winifikacji. Bardzo regularnie spotykane jest tendencja (w szczególności w państwach, gdzie tradycja produkcji wina jest bardzo ważna - na przykład Francja) do określania mianem wina, jedynie alkoholi pozyskiwanych z winogron. W przekonaniu tej idei, wszelakie pozostałe alkohole pozyskiwane z innych owoców niż winogrona, powinny być dookreślane i nosić nazwy typu (wino jabłkowe). Mechanizmy produkcji win białych, czerwonych i różowych różnią się pomiędzy sobą: przy produkcji win białych fermentacji poddawany jest moszcz winogron białych (albo czarnych) uprzednio oddzielony od miazgi; przy produkcji win czerwonych fermentuj się nie moszcz, lecz miazgę winogron czarnych, w okresie fermentacji barwnik i garbnik zawarte w skórce przechodzą do moszczu, co w skutku daje wina zabarwione na czerwono o odpowiedniej cierpkości; przy produkcji wina różowego fermentuje się miazgę winogron czarnych tylko poprzez bardzo krótki czas, a w dalszym ciągu oddziela lekko zabarwiony moszcz i poddaje dalszej fermentacji już bez miazgi. Zanim ten szlachetny trunek trafi do naszych kieliszków musi przejść długookresowy i pracochłonny mechanizm produkcji - winifikacji. To jest mechanizm bardzo skomplikowany i przebiegający w odmienny sposób w różnych regionach. Produkcje win gronowych możemy, w przybliżony sposób, przedstawić następująco: Wpierw opracowany zostaje moszcz - na prasach zostaje wyciśnięty z winogron sok. Niekiedy przy produkcji win czerwonych i różowych przed wyciśnięciem soku poddaje się winogrona procesowi wstępnej winifikacji, który bazuje na umieszczeniu winogron w wysokich kadziach, gdzie ulegają one samorzutnej wstępnej fermentacji - ten mechanizm nazywa się maceracją. Fermentację moszczu przeprowadza się na sporo różnych sposobów. Czas jej trwania dochodzi niekiedy nawet do kilku tygodni. Czasem pozwala się na fermentację samorzutną w temp. otoczenia, lecz zazwyczaj temp. i skład drożdży są bardzo precyzyjnie kontrolowane. Są państwa, gdzie fermentację przeprowadza się w drewnianych otwartych kadziach, w innych stosuje się zamknięte kadzie stalowe. Fermentację doprowadza się do końca lub przerywa w pewnym ustalonym, bardzo konkretnym momencie. Powstałą po fermentacji mieszaninę poddaje się zwykle filtracji. W razie win masowych, szczególnie białych, filtrację przeprowadza się kilkakrotnie, by uzyskać maksymalnie klarowne i trwałe wina, nie posiadają jednak one wtedy głębszego smaku. Jednak w razie win dla koneserów filtrowania nie stosuje się w ogóle, ale jedynie przeprowadza się ostrożne klarowanie wina poprzez powolny mechanizm samorzutnego opadania osadu i zbieranie mniej więcej klarownej cieczy znad osadu. Jeszcze innym metodą klarowania jest przepuszczanie poprzez nastaw dwutlenku siarki, dzięki czemu giną wszystkie drobnoustroje, a osad szybciej wypada z wina. Ostatnim procesem przy produkcji wina jest jego dojrzewanie, a zatem przechowywanie w odpowiednich uwarunkowaniach. Pierwszy faza leżakowania może trwać od pół roku do 3 lat i jest przeprowadzany zwykle w dębowych albo metalowych beczkach. W dalszym ciągu przelewa się wino do butelek, gdzie w odpowiednich uwarunkowaniach może ono dojrzewać jeszcze poprzez lata. Są jednak wina, które nie mają potencjał dojrzewania i pije się je prawie natychmiast po wyprodukowaniu

Czym jest Proces produkcji wina znaczenie w Słownik definicji na P .