Definicja Pousse-Cafe. Czym jest drinka wymaga sporo pracy, specjalnej zręczności i staranności.

pousse cafe co to jest

Czy przydatne?

Definicja Cafe Pousse

Co to znaczy POUSSE-CAFE: Sporządzenie tego wykwintnego drinka wymaga sporo pracy, specjalnej zręczności i staranności barmana i jest fundamentalnym testem miksologicznej umiejętności. Ten najmniejszy z short drinków, będący paradoksem w miksologii, bo jest nie mieszany i nie chłodzony lodem, wynaleźli barmani francuscy najpierw XIX w. Jest bardzo efektowny i oryginalny, sporządzany raczej na pokaz niż dla masowej konsumpcji w barze. W Stanach Zjednoczonych Ameryki Pousse - Cafe stał się bardzo dostępny w l. 1840-1850, szczególnie zaś doceniono go w l. 1885-1905, gdy bartenderzy wykonywali go w najlepszych klubach i saloonach całej Ameryki. W najwyższym stopniu lubiany jest poprzez panie. Podaje się go po obiedzie, na deser przy kawie, albo na wytwornych, popołudniowych cocktail party, w szczególności w mniejszym, bardziej kameralnym gronie. Pousse - Cafe jest napojem pasiastym (striped drink), składającym się z 3 do 12 różnorodnych kolorowych składników, nałożonych na siebie warstwami, Tworzą one wówczas jakby tęczę i stąd napój ten popularnie nazywany jest "tęczówką". Amerykanie także nazywają go RAINBOW COCKTAIL (tęczowy cocktail). Tylko dobra znajomość ciężaru właściwego (gęstości) komponentów i ich odpowiedni dobór, umożliwia poprawne wykonanie Pousse - Cafe. Napój podaje się w małym fletowym kieliszku. Najniższa, dolna warstwa jest najcięższa (syrop owocowy albo gęsty krem), następne warstwy mają gęstość malejącą, a górna, najwyższa jest najlżejsza ze wszystkich (na przykład brandy). Przy serwowaniu, dla większego efektu, tęczówkę można jeszcze zapalić

Czym jest Pousse-Cafe znaczenie w Słownik definicji na P .