Definicja MARTINI. Czym jest jest do końca wytłumaczona. Jakkolwiek w miksologii ustalono, iż.

martini co to jest

Czy przydatne?

Definicja Martini

Co to znaczy MARTINI: Historia jego stworzenia nie jest do końca wytłumaczona. Jakkolwiek w miksologii ustalono, iż cocktail ten zrodził się w 1860 r., ale nie wiadomo precyzyjnie, czy w San Francisco, czy w Nowym Jorku. Początkowo jego prototyp w Kalifornii nosił nazwę MARTINEZ, w Nowym Orleanie - MARTINEAU, zaś w Bostonie, w jednym z najstarszych miast Ameryki, zasłynął pod nazwą MARTINGALE (przypuszcza się, iż nazwa drinka, przekazywana ustnie, została przekręcona). Z nazwą Martinez cocktail dotarł do Europy - do Francji, Włoch i dalej, a wszędzie tam towarzyszyły mu rozmaite wersje jego stworzenia. Nareszcie po przeszło 20 latach nazwa Martinez wymieniła się na Martini, która do dziś wszędzie obowiązuje. Naukowcy zajmujący się historią San Francisco twierdzą, iż Martini powstał właśnie w tym mieście, a artystą jego był wspomniany już Jerry Thomas, uznawany za największego barmana wszechczasów, ojca światowej miksologii. Thomas mając 22 lata udał się w poszukiwaniu pracy i przygód, z Nowego Jorku do San Francisco, do którego przybył drogą morską na statku Annie Smith jesienią 1849 r. Zatrudnił się tam w ruchliwym barze domu gry El Dorado, gdzie bywało wiele poszukiwaczy złota. Mimo iż był bardzo lubiany i cieszył się poważaniem pośród gości, nazywających go nawet "profesorem", robota w El Dorado nie w pełni go satysfakcjonowała. Rzucił więc ją i postanowił ruszyć za poszukiwaczami złota, lecz jako twórca wodewilowy. Wraz ze znanym wówczas mistrelem amerykańskim Lwem Dockstaderem, zorganizował trupę wodewilową. To zajęcie jednak także nie dawało mu spodziewanej satysfakcji i pewnego dnia znalazł się z powrotem w barze, tym wspólnie w sławnym Planter House w St. Louis, gdzie stworzył swój następny, kapitalny gorący drink - Tom and Jerry. Miejsce to nie było jednak jego przeznaczeniem. W 1860 r. postanowił powrócić do San Francisco, gdzie natychmiast dostał posadę głównego bartendera w Occidental Hotel. Stał się tam wkrótce większą atrakcją niż występujący w hotelu aktorzy. Pewnego razu do jego baru przyszedł Hiszpan pragnący wyleczyć hang - over (kaca). Pierwszy podany poprzez Jerrego Thomasa drink nie znalazł uznania gościa, przez wzgląd na czym ambitny bartender postanowił przyrządzić coś oryginalnego. Do angielskiego ginu dodał vermouthu, gorzkich kropli i innych najlepszych jakościowo ingrediencji i tak spreparowany drink podał gościowi. Kędy zadowolony i uleczony z kaca Hiszpan opuszczał bar, Thomas zapytał go, dokąd się wybiera. Hiszpan odrzekł, iż do Martinez, siedziby powiatu Contra Costa County, w obszarze San Francisco Bay. Wiadomość ta podsunęła Thomasowi pomysł, by nowo wymyślonemu cocktailowi nadać nazwę Martinez. Pod koniec swej kariery Jerry Thomas został kluczowym bartenderem w nowojorskim "Metropolis Hotel", gdzie podobnie jak w San Francisco serwował stare i kreował nowe cocktaile. Na specjalną uwagę zasługuje fakt, iż w stanach zjednoczonych ameryki na przestrzeni 130 lat relacja ginu do vermouthu od proporcji 1:1 w 1860 r. wzrósł do 1:12 w 1990 r. W Stanach Zjednoczonych Ameryki tendencja do zmniejszania dodatku vermouthu istnieje następnie. Vermouth ma już tylko "rzucać cień" do kieliszka. Mówi się także żartobliwie, iż barman w stanach zjednoczonych ameryki przygotowujący dziś EXTRA DRY MARTINI łagodnie miesza gin w kubku mikserowym z drobno tłuczonym lodem i pochylając się nad nim szepce tylko wyraz vermouth. W Europie pije się jednak Martini z większym dodatkiem vermouthu wytrawnego. W okolicy Manhattana to jest najsławniejszy cocktail na świecie, w najwyższym stopniu amerykański, znany w stanach zjednoczonych ameryki już od przeszło 100 lat i uchodzący za niekoronowanego króla wszystkich cocktaili. Ustalono, iż liczba sprzedanych Martini i Manhattanów dorównuje ilości wszystkich pozostałych rodzajów cocktaili serwowanych w stanach zjednoczonych ameryki

Definicja Maraschino:
Co to jest objętość alkoholu 30-35%, włoski likier wiśniowy sporządzony w 1821 r. poprzez Girolamo Lukxardo w Zarze, otrzymywany z wiśni odmiany marasca, zawiera przynajmniej 100 g cukru/l martini co znaczy.
Definicja Modyfikatory:
Co to jest pomocniczych należą modyfikatory, z którymi należy obchodzić się ostrożnie, gdyż w większych ilościach mogą przejąć rolę składnika głównego. Do modyfikatorów zalicza się: wódki gorzkie i anyżowe martini krzyżówka.
Definicja Manzela Verde:
Co to jest objętość alkoholu 18-20%, hiszpański likier jabłkowy, otrzymywany po poprzez aromatyzowanie spirytusu rektyfikowanego ekstraktem jabłkowym, zawiera przynajmniej 100 g cukru/l martini co to jest.
Definicja Mint Julep:
Co to jest najstarszych i bardzo cenionych cocktaili amerykańskich. Uwielbiany był poprzez plantatorów z Południa USA. Wykreowany został pod koniec XVIII wieku w Wirginii, a recepturę opublikował w 1803 roku martini słownik.
Definicja Melocoton:
Co to jest objętość alkoholu 18-20%, likier brzoskwiniowy, otrzymywany po poprzez aromatyzowanie spirytusu rektyfikowanego ekstraktem brzoskwiniowym, zawiera przynajmniej 100 g cukru/l martini czym jest.

Czym jest Martini znaczenie w Słownik definicji na M .

  • Dodano:
  • Autor: