Definicja Historia Wódki. Czym jest ukochanego poprzez nasz naród alkoholu stoją pod ogromnym.

htoria wódki co to jest

Czy przydatne?

Definicja Historia wódki

Co to znaczy HISTORIA WÓDKI: Początki historii tego ukochanego poprzez nasz naród alkoholu stoją pod ogromnym znakiem zapytania. O pierwszeństwo w wynalezieniu wódki spierają się Polacy, Skandynawowie i Rosjanie. Nie możemy mieć pewności czy pierwsza była polska okowita, łacińska aqua vita, szwedzka branvin czy rosyjska "żiżennaja woda", wszystkie jednak na pewno miały życiodajną siłę i niezwykłą moc. ARABSKIE POCZĄTKIPierwsi za destylowanie alkoholu zabrali się jednak arabscy uczeni z Andaluzji, którzy w VIII wieku odkryli, iż dzięki paleniu wina w prymitywnym aparacie destylacyjnym - alembiku, można dostać ciecz o większej zawartości alkoholu, niż te, które powstają na drodze fermentacji. W ten sposób stworzyli bezbarwną ciecz o nadzwyczajnych właściwościach, której dali nazwę al koh'l, co oznaczało lotne składniki pozyskiwane w rezultacie przejścia ciała stałego w parę pod wpływem ogrzewania. Produkcję tego destylatu Arabowie owiali tajemnicą i dodali mu niezwykłości przez sprzedawanie w średniowieczu jako wszechmocnego eliksiru. W ten sposób już u swych początków wódka zdobyła sił magicznych, była niezwykłym środkiem leczniczym, przedłużała życie, odmładzała, dawała szczęście, była to prawdziwa aqua vita, a więc "woda życia". Nie należy zapominać także, iż we wszystkich państwach zajmujących się u początków produkcją wódki, maiła ona znaczenie lecznicze. OD LEKU DO TRUNKUSpirytus uważany był za środek leczniczy aż do XVI wieku i stosowany do dezynfekcji, znieczulania, rozgrzewania. Do dziś jest używany w farmacji. Gdy jednak do destylacji alkoholu zaczęto korzystać zboża, za sprawą większego dostępu do jęczmienia i żyta, wódkę zaczęto produkować w celach konsumpcyjnych. I tak z medykamentu stała się pożądanym trunkiem, a największe uznanie zyskała sobie na Wschodzie Europy. PRZYGODY NA ZACHODZIEKraje zachodnie długo miały problem z pełną akceptacją tego trunku, dopiero w lipcu 1946 roku nastąpił swoisty przełom w postrzeganiu wódki. Pewien barman z Los Angeles chciał pozbyć się nadmiaru piwa imbirowego. Próbował mieszać go z whiskey i ginem, co przyniosło bardzo nieciekawe wyniki. Ostatecznie, w desperacji wymieszał piwo z wódką i z sokiem z limony i ten oto sytuacja sprawił, iż narodził się Rosyjski Muł, jeden z w najwyższym stopniu znanych na świecie drinków. Od tamtej pory zaczął się istny podbój światowych rynków poprzez wódki. Pod czystą postacią nie były tak lubiane, jak na Wschodzie, chociaż zdobyły serca i żołądki wielu koneserów alkoholi pod postacią drinków. Popularność na świecie zyskały zatem wódki polskie, takie marki jak Wyborowa, Żytnia czy Chopin. Za wyjątkowo dobre uważane jest również alkohole ze Skandynawii i Rosji. Jedyną wódką nie zdobywającą rynków światowych jest japońska sake. Wytwarzana głownie w Azji, wódka z ryżu, odbiega od smakowych gustów ludności reszty świata. Rynkiem niedostępnym dla wódki jest świat arabski, gdzie jej spożywanie jest zabronione poprzez prawo religijne, co stanowi ewenement na skalę światową. ALKOHOLOWE ZAKAZYWobec szkodliwego wpływu spożywania wódki w zbyt sporych ilościach na zdrowie i morale, próbowano zakazać jej spożywanie nie tylko w państwach arabskich, aczkolwiek tylko tam ten zakaz okazał się efektywny. W każdym innym zakątku Ziemi ograniczanie dostępu do alkoholu kończyło się Ľle dla rządzącej elity. Pierwszą taką próbę podjął ostatni car Rosji Mikołaj II, który przerażony pijaństwem poddanych, świadomy, iż w 1908 roku rosyjska armia przegrała wojnę z Japończykami na skutek pijaństwa wojskowych, zniósł darmowe przydziały wódki dla wojska. W dalszym ciągu rozpoczął zwalczać pijaństwo w społeczeństwie i podwyższył ceny alkoholu. Wybuch I wojny światowej wykorzystał do wprowadzenia prohibicji na czas mobilizacji, a w dalszym ciągu przedłużył zakaz sprzedaży alkoholu do końca wojny. Doprowadziło to do istnych pijackich pogromów - rozwścieczeni poborowi demolowali karczmy i sklepy, zginęło wówczas 500 rezerwistów i 100 policjantów. Następną próbę walki z alkoholizmem wywołanym wódką, podjęli komuniści. Od końca lat 40. do początku 80. spożycie alkoholu w ZSRR wzrosło dziesięciokrotnie. Obejmujący w 1985 roku władzę Michaił Gorbaczow w ramach kuracji szokowej zadekretował spadek produkcji i przyrost cen alkoholu. Partia, na modłę stalinowską, uprościła także procedurę wysyłania alkoholików na przymusowe leczenie odwykowe. Wywołało to oczywiście rozrost nielegalnej produkcji wódki, aż wreszcie doprowadziło do stworzenia mafii alkoholowej. Podobna przypadek zaistniała w stanach zjednoczonych ameryki najpierw XX w, gdzie z racji na zakaz picia, sprzedawania, wytwarzania alkoholu (słynna prohibicja), za dostarczanie go społeczeństwu zabrały się kręgi przestępcze, a najsławniejszym był oczywiście gang Ala Capone. WÓDKA W POLSCEWódka miała wielki wpływ na przemiany polityczne, gospodarcze i obyczajowe wielu państw. Owe przemiany nie ominęły oczywiście także Polski, gdzie sposób na destylację alkoholu znany był już we inicjalnym średniowieczu. W XV w., gdy wódkę zaczęto pędzić z żyta, jej spożycie znacząco wzrosło i stała się uwielbianym trunkiem. Początkowo pędzono ją w bardzo prymitywny sposób, trzykrotnie destylując zacier z przefermentowanego żyta. Pierwsza destylacja dawała brantówkę, druga szumówkę, a trzecia okowitę (od z łaciny aqua vita), która była spirytusem o mocy 70-80%, rozcieńczanym wodą, poprzez co otrzymywano tzw, wódkę "szynkową" o przeciętnej mocy 40%. Z XV wieku pochodzi także pierwsza pisemna wzmianka o wódce, która znajduje się w dokumentach sądowych Sandomierza z 1405 roku. W wieku XVI pito jeszcze z umiarem, to czas panowania ostatnich Jagiellonów i złoty wiek w dziejach Polski. Gwałtowny postęp gospodarki, poszerzenie granic i wykształcenie się ustroju demokracji szlacheckiej. Powstał mechanizm folwarczno-pańszczyĽnianego, co umożliwiło znaczący przyrost produkcji zboża, wzrosła zatem i rozpowszechniła się produkcja wódki. Już w XVII stuleciu picie wódki stało się regułą życia towarzyskiego, a w czasach panowania Sasów zdolność spożywania zdumiewających ilości alkoholu zaczęła urastać do miana cnoty i cieszyć się wielkim szacunkiem. Powszechną zasadą stało się powiedzenie: "Za Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa". Pijaństwo starał się ukrócić Stanisław August Poniatowski, gdyż obyczaje, które wprowadzał na swoim dworze, dalekie były do pijaństwa, lecz to za jego panowania, w 1792 roku powstała we Lwowie słynna do dziś gorzelnia Jana Baczewskiego, alkohole sygnowane tym nazwiskiem stały się symbolem markowego, polskiego alkoholu. Czas zaborów doprowadził do gwałtownego spadku spożycia alkoholu poprzez Polaków, rozbiory i moment powstań znacząco wpłyną na zmianę polskich obyczajów, publiczne upijanie się było bardzo negatywnie oceniane poprzez społeczeństwo. Aktualnie możemy mówić zarówno o wielkim problemie społecznym jakim jest alkoholizm, który nie jest oczywiście obcy także naszemu krajowi, lecz także o niezwykłej polskiej kulturze spożywania trunków, pięknej tradycji i historii, którą warto pielęgnować

Czym jest Historia wódki znaczenie w Słownik definicji na H .