Definicja WINA HISTORIA. Czym jest wykwintnego trunku sięga niepamiętnych czasów, a jego produkcja.

wina htoria co to jest

Czy przydatne?

Definicja Historia wina

Co to znaczy HISTORIA WINA: HISTORIAHistoria tego wykwintnego trunku sięga niepamiętnych czasów, a jego produkcja od zarania dziejów jest silnie zakorzeniona w kulturze. Zwykło się mówić, iż wino jest tak stare jak świat i od zawsze towarzyszy ludziom. To nadzwyczajnie, iż jego dzieje interesują nie tylko smakoszy i znawców, lecz także naukowców - historyków, archeologów, antropologów, chemików. PREHISTORIA WINAPoczątki produkcji wina sięgają niepamiętnych czasów, a szczyciły się nimi Azja Mniejsza, Mezopotamia i Egipt, a również Chiny. To właśnie na terenie Egiptu, około 10 tys. lat przed naszą erą, a więc na przełomie paleolitu i mezolitu, spożywano alkohole wytwarzane z fig, daktyli, winogron i innych owoców rosnących w klimacie śródziemnomorskim. WINO I BOGOWIEPowszechnie znana jest historia o greckim bogu wina - Dionizosie, jednak wspaniała moc wina, jego odurzający urok i wyswobadzający czar zawędrowały nie tylko do greckiej mitologii. W Indiach za odkrywców napojów alkoholowych uważani są bogowie Waruna - bóg nieba i deszczu i Surja - bóg słońca. Mieli oni znaleźć sfermentowaną mieszankę wody deszczowej i owoców znajdujących się w dziupli drzewa i jako pierwsi bogowie skosztować trunku o wspaniale odurzającej mocy. Wino, jako atrybut bogów znane było w starożytności także w Egipcie, gdzie bóstwem odpowiedzialnym za cudowną przemianę winogron w nadzwyczajny trunek miał być Ozyrys, a również we wspominanej już Grecji z naczelnym bogiem winorośli - Dionizosem i w Rzymie, gdzie przykładem Dionizosa był Bachus. Można znaleĽć także biblijne Ľródła, mówiące, że produkcję wina zapoczątkował Noe, sadząc pierwszą winorośl. Nie dziwi zatem fakt, iż mistrzostwo w pędzeniu wina przypisywało się pierwotnie Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. WĘDRÓWKI LATOROŚLIPoczątek winiarstwa sięga 6 tys. lat wstecz. Już 4 tys. lat przed naszą erą w sporych ilościach robiono wino w Azji Mniejszej, Chinach i Egipcie. Wiele póĽniej, ponieważ w VII, VI wieku przed naszą erą rozpoczęła się intensywniejsza hodowla winnej latorośli, w ciepłych państwach zakaukazkich, skąd przywędrowała do Grecji. Dzięki kupcom fenickim i greckim osadnikom produkcja winna rozpowszechniła się w większości państw basenu Morza Śródziemnego. W IV wieku przed naszą erą produkcja wina zaczęła cechować się wysokim zorganizowaniem. Zaczął się także eksport tego znakomitego trunku. Prym wiodła w tej sprawie Persja, która dzięki handlowi wina rozwinęła własną gospodarkę. Idealne tradycje produkcji wina Rzymianie przejęli od Greków. Wspólnie z upadkiem Kartaginy, zaczyna się moment świetności rzymskiego wyrobu wina. I tak wraz z podbojami Rzymian, świat podbijał trunek o nadzwyczajnych właściwościach. W ten sposób wino zawędrowało między innymi do Galii, państw nadreńskich, Panonii (Węgry) i Dacji (Rumunia). Rzymianie przywozili do tych państw nie tylko sam szlachetny napój, lecz także winną latorośl i niezwykłe techniki produkcji wina. WINO I MNISIPo upadku Imperium Rzymskiego produkcja wina spadła i pogorszył się znacząco jego smak. Dopiero ekspansja chrześcijaństwa w Europie skończyła ten kryzys. Licznie powstające w średniowieczu zakony stały się miejscem uprawy winnej latorośli i produkcji najlepszych win. W produkcji najlepszych win przodowali benedyktyni z klasztoru w Monte Casino i Cluny w Burgundii. Idealnie kunszt pędzenia szlachetnego trunku opanowały także klasztory cysterskie w Eberbachu i Clos de Vougeot. Bardzo interesujący zdaje się fakt, iż doskonałe dla promocji wina, okazały się jego znaczenie sakralne. Pierwsze zasady dotyczące wyrobu win pochodzą z kolei od króla Francji - Filipa Śmiałego, który w 1395 roku rozpoczyna wprowadzać klasyfikację poszczególnych szczepów winogron, w celu zapewnienia nieskazitelnej jakość wina. Wspólnie z tą kodyfikacją rozpoczyna się historia nieustającej, wysokiej jakości win francuskich. WINIARSKA KOLONIZACJAWraz z renesansowymi odkryciami geograficznymi wino rozpoczyna przekraczać granice Europy. Podróże Krzysztofa Kolumba przyczyniają się do popularyzacji wina na obszarze tak zwany "Nowego Świata". Tu znowu ważną rolę odgrywają zakonnicy, którzy jako misjonarze szerzą nie tylko chrześcijańską wiarę, lecz także tajniki produkcji wina. Wspólnie z nimi sztuka uprawy winorośli trafia w połowie XIV wieku do Chile i Argentyny. Z kolei dzięki holenderskim osadnikom szlachetny trunek od XVII wieku staje się dostępny w Afryce Południowej, a w XVIII wieku franciszkański misjonarz o. Junipero Serra dzieli się swą wiedzą o produkcji wina z mieszkańcami południowej Kalifornii. I tak oto wraz z Europejczykami wino podbiło cały świat. WYSTRZAŁOWA HISTORIAProdukcja win wprowadziła zasady zdrowej konkurencji na rynki światowe. Tak oto francuski mnich Pierre Perigno, będący piwnicznym w Opactwie Benedyktynów 150 km od Paryża, w Szampanii w Hautvillers, chcąc utworzyć doskonałe wino wysokiej jakości, popełnił ogromny błąd, dzięki któremu świat poznał luksusowy, musujący trunek - oznakę bogactwa i luksusu. Mnich chciał uzyskać wino, które swymi walorami smakowymi pobije wszystkie podniebienia, poprzez sytuacja jednak robione poprzez niego wino nasyciło się gazem i tak w 1670 roku rozpoczęła się produkcja wina musującego zwanego Champagne, nad udoskonalaniem którego Perignon pracował aż do swojej zgonu. W roku 1919, na mocy traktatu wersalskiego nazwa ta została prawnie zastrzeżona jedynie dla win musujących wyprodukowanych w Szampanii, które są prawdziwą dumą narodową Francuzów. Ogromny KRYZYSWiek XVIII był czasem rozkwitu produkcji wina i ogólnoświatowego rozwoju hodowli winogron. Niestety wiek XIX okazał się okresem prawdziwej tragedii winiarstwa - wszystkie uprawy zaatakował szkodnik zwany filoksera. Zachowały się jedynie nie wszystkie uprawy w Chile. Dlatego powiodło się odtworzyć europejskie winnice, aby w XX wieku wino mogło opanować już, bez wyjątków, cały świat. Wtedy także wino zawędrowało w końcu do Australii i Nowej Zelandii. WINO W POLSCEZ biegiem lat szlachetny trunek zawędrował także do naszego państwie i podbił serca, a w szczególności podniebienia naszych rodaków. W dokumentach z XII w. można znaleźć wzmianki o tym, iż do Polski wino sprowadzili misjonarze i zakony chrześcijańskie, w celu zastosowania go w trakcie liturgii. Mnisi zakładali winnice przyklasztorne. Niestety z racji na warunki klimatyczne, wino wytwarzane w naszym państwie nigdy nie zdobyło bardzo wysokiej jakości i nie przyczyniło się do poszerzenia produkcji gospodarczej. Zwyczaj picia wina rozpowszechnił się u nas dopiero pod koniec XVI w., gdy zaczęto sprowadzać je z innych państw. Początkowo kwitł import z Morawii, Włoch, Austrii, Francji, Nadrenii i Hiszpanii. Od XVIII w. w najwyższym stopniu ceniono wina sprowadzane traktami beskidzkimi z Węgier. Aktualnie do naszego państwie sprowadzane są wyśmienite wina z całego świata. SYMBOLIKA I ZNACZENIEWalory zdrowotne, tego królewskiego trunku, bogatość w witaminy i konieczne substancje, zapewniły mu światową sławę. Dziś wino jest produkowane na wszystkich kontynentach i z wielu owoców. Jest najpopularniejszym alkoholem wytwarzanym w domowych uwarunkowaniach. Ma wielkie znaczenie i cechuje go nie tylko głębia smaku, lecz także symboliki. Wino od starożytności jest synonimem szczęścia, swobody i upojenia. Było, w okolicy chleba i mięsa, kluczowym elementem składanej bogom ofiary. W języku perskim wino znaczy życiodajne tchnienie albo czas. Dla Żydów cztery kielichy wina wypite w trakcie wieczerzy paschalnej symbolizują czterokrotną obietnicę zbawienia daną człowiekowi poprzez Boga: poprzez poczęcie, urodzenie, odkupienie i przygarnięcie całego narodu do siebie. Wino było określane również mianem wody życia - eau de vie. Przyczyniły się do tego teorie głoszone aż do XVI w. które uznawały destylat winny wyłącznie za lek, który pomagał m.in przy kolce, paraliżu, gorączce i smutku. Mistycy uważali wino za napój boskiej miłości. Islamscy Sufiści, u których medytacja jest jedną z głownych praktyk religijnych, widzą w winie znak poznania duchowego. Winnica jest także symbolem Królestwa Bożego. Jak widać wino jest napojem o największym i specjalnym znaczeniu symbolicznym w szczególności w kulturze europejskiej, szczególnie w basenie Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej

Definicja Highball:
Co to jest i chyba najpopularniejszy long drink, który powstał w 1880 r. w St. Louis w stanie Missouri w stanach zjednoczonych ameryki. Jego historia wiąże się z postępem amerykańskich kolei, a najmodniejszy historia wina co znaczy.
Definicja Hot Punch:
Co to jest wieków w Anglii hot drink o działaniu rozgrzewającym, poprawiającym nastrój, pomagającym przetrwać jesienną słotę i angielskie mgły. Jego przygotowanie jest skomplikowane i wymaga sporych zdolności historia wina krzyżówka.
Definicja Historia Piwa:
Co to jest wspaniałego, złocistego trunku sięga kilku tys. lat wstecz. Wzmianki na temat piwa można odnaleĽć w najstarszych spisanych poprzez człowieka dokumentach, takich jak: Biblia, Kodeks Hammurabiego historia wina co to jest.
Definicja Highball:
Co to jest całym świecie i łatwe do wykonania long drinki. Praktycznie zaliczyć do nich możemy każdy likwor z 2-3 kostkami lodu, wlany do szklanicy typu highball i doszprycerowany wodą sodową, zwykłą wodą historia wina słownik.
Definicja Historia Wódki:
Co to jest tego ukochanego poprzez nasz naród alkoholu stoją pod ogromnym znakiem zapytania. O pierwszeństwo w wynalezieniu wódki spierają się Polacy, Skandynawowie i Rosjanie. Nie możemy mieć pewności czy historia wina czym jest.

Czym jest Historia wina znaczenie w Słownik definicji na H .

  • Dodano:
  • Autor: