Definicja Bloody Mary. Czym jest Francuza z pochodzenia, który rozmiłowany w robieniu drinków.

bloody mary co to jest

Czy przydatne?

Definicja Bloody Mary

Co to znaczy BLOODY MARY: Jest dziełem Fernarda Petiota - Francuza z pochodzenia, który rozmiłowany w robieniu drinków wyruszył do Ameryki, wraz ze własną wykreowaną w latach 20. miksturą. Jego słynna po dziś dzień Krwawa Mańka składała się początkowo w połowie z czystej wódki i w połowie z soku pomidorowego. Z biegiem czasu Petiot powiększył objętość porcji do long drinka i wymienił proporcję wódki do soku na 1:2, a równocześnie wzbogacił cocktail sokiem z cytryny, przyprawił ją solą i pieprzem i dodał sos Worcestershire. Dziś, dla większej ostrości, dodaje się do niej jeszcze sos Tabasco, ostrą mieloną paprykę i sól selerową. Krwawą Mary zalicza się do napojów przedpołudniowych, krzepiących, odświeżających i przywracających siły, jest także doskonałym aperitifem wzmacniającym apetyt. Po II wojnie światowej Bloody Mary zrobiła tak ogromna karierę, iż nawet Polinezejczycy upodobali ją sobie jako napój narodowy. Do wzrostu popularności napoju przyczynił się, wielbiący Bloody Mary - Ernest Hemingway, który tak pisał w liście do Bernarda Peytona: "Wprowadziłem ten koktajl [Krwawą Mary] do Honkongu w 1941 roku i sądzę, iż zrobiłem wszystko, co może zrobić jednostka." Aktualnie Bloody Mary ma sporo wersji, lecz klasyczna robiona jest na wódce czystej. Sporządza się ją jednak także na ginie i białym albo złocistym rumie (na przykład: BACARDI MARY, MORGAN MARY, MYER'S MARY); gdy użyje się białej tequili przybiera nazwę BLOODY MARIA albo BLOODY JOHANNITA (w Meksyku), zaś zrobiona na sake nazywana jest BLOODY SAKE. Gdy sok pomidorowy zastąpiony jest sokiem wielowarzywnym, powstaje BLOODY MARIANA. Przyprawianie jej korzeniami albo ostrymi sosami jest kwestią indywidualną. Na życzenie drink może być delikatny, lekko przyprawiony albo ogniście pikantny

Czym jest Bloody Mary znaczenie w Słownik definicji na B .